tiistai 13. tammikuuta 2015

Nyh huurossa...

... niinkuin täällä Tampereen naapurissa on tapana sanoa, kun joku on muotia.

Ostin joulun alla ruotsalaisen puutarhalehden, ja siinä oltiin sitä mieltä, että Mandalan teko on muodikasta.


Kuulemma instagramissa (jonka ihmeelliseen maailmaan en ole vielä löytänyt) on kamalan muodikasta jakaa kukkamadaloita puutarhaihmisten kesken.
Lehti kertoo myös, että alunperin ja vielä nykyisinkin hindut koristelevat temppeleitään erilaisilla hiekkapiirroksilla ja kukka-asetelmilla, eli mandaloilla. Mandalan tekoon liittyy hindulaisuudessa rauhoittuminen ja meditointi.

Ajattelin että mandalaa voisi kokeilla, puutarhasta voisi tosiaan löytää vaikka mitä aineksia mandaloihin. Tein kokeeksi joulumandalan käsillä olevista tarvikkeista (erilaisia  pähkinöitä, litsiluumuja, viinirypäleitä ja piparminttukarkkeja).
 Se oli yllättävän leppoisaa ja inspiroivaa, vaikka oikeastaan ruualla ei saisi leikkiä. Tein sen ruokapöydälle pellavaliinan päälle. Seuraavaksi pitäisi sitten keksiä, kuinka mandala kuvataan ilman että mennään pöydälle seisomaan...Suomalaiset ja ruotsalaiset puutarhalehdet ovat aika samoilla linjoilla joulun muotikasvin suhteen: Molempien kannessa komeili erilaisia jouluruusuja.


Muodikkain leikkokukka taitaa olla pääsiäiseen asti tulppaani. Tai ainakin minun mielestänni se on viehättävimpiä leikkokukkia mitä olla saattaa. Uuden vuoden tienoilla valkoinen amaryllis, jonka avautumista olin odottanut vesi kielellä, notkautti kukkavartensa lakoon kesken kaiken- Laitoin sen maljakkoon tulppaanien seuraksi. Nyt pitäsi hakea pian uusia tulppaaneja keittiön pöytää koristamaan, ehkäpä vaaleanpunaisia.


Puuutarhanhoitohan on aina muodikasta. Tämän hetken hullutus on siemenkuvastot, joita kiitettävästi tupsahtelee postiluukusta.


Olen niin kovasti nauttinut lumisesta talvesta, etten ole malttanut vielä kovin paljon haikailla tulevaa kesää. Jonkin verran mieli on kuitenkin askarrellut kasvimaan kimpussa. Viimekesäinen kasvimaan perustaminen sai aikaan jonkin alkukantaisen oman ruuan kasvattamisen vietin. Enää ei riitä, että puutarhassa on kukkia. Vihanneksia pitää olla myös.


Vaikka kyllä minä odotan ihan pikkuisen myös sitä, että miltä kivikkomaa näyttää, ja mitä kukkia laittaisin terasssille ja iso kukkamaa kaipaa hieman uudistamista myös... Mukavaa kun on mitä odotaa ja suunnitella.

Ja mukavaa on vierailla ihanissa puutarhablogeissa. Kiitos kaikille ihanista blogeista!

Mukavaa on ehdottomasti sekin että nykyhetkessäkin on paljon kaunista. Ulkona on ihan mahdottoman nättiä juuri nyt, kun lunta on runsaasti ja aurinko paistaa edes vähän melkein joka päivä.


14 kommenttia:

 1. Aivan verrattoman hyvä postaus! Joulumandalasi on tosi hieno! :)
  Puutarhalehden kuvatkin ovat viehättäviä; lehdistä, kukkien terälehdistä ym. voisi tosiaan sommitella kauniita kuvioita.
  Täällä Itä-Suomessa talvea kestää vielä pitkään, mutta ajatukset käyvät usein keväässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Tykkään kovasti ostaa erilaisia puutarhalehtiä ihan vain katselemista varten, kuvilla on iso rooli. Teillä itäsuomalaisilla ei taida olla tätä harmia, että lumi sulaa välillä pois, ja sitten se tulee taas uudelleen, jos tulee. Kevät tulee kyllä, hitaasti mutta varmasti. :)

   Poista
 2. Kiva mandala :) Voi kun tulisi jo kukkakuvastojakin, voisi suunnitella istutuksia innoissaan. Mukavia talvipäiviä Sinulle Laura!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne kukkakuvastotkin jo pian tulee. :) Kiitos samoin sinulle lempeitä talvipäiviä!

   Poista
 3. Nyt onkin hyvä aika suunnitella kaikkea puutarhaan liittyvää. Minä en haikaile vielä suuremmin kevään perään, vaan toivon ennemminkin, että tulisi kunnon talvi ja nämä edestakaisin sahaavat säät loppuisivat. Talven kuuluu olla talvi ja kesän kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, kunnon talvi saisi tulla ja viipyä ainakin maaliskuun puoliväliin - sitten se kevät jo maistuu minullekin. Kunhan lunta olisi niin ettei olisi niin synkkää. Puutarhaa sopii toki suunnitellla nyt jo. :)

   Poista
 4. Laita ihmeessä kasvimaakin! Se on kuule aivan mahtavaa hakea puutarhasta suoraan tuoretta ruokaa. Yrttipenkki on myös aivan ehdoton! Kesää odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehdottomasti laitan, viimekesänä laitoin pitkkästä aikaa, ja heti jäin koukkuun. Yrtit minulla oli terassin kaiteen laatikossa viime kesänä, ja monivuotiset siirsin kasvimaalle ja toivon että talvehtivat.

   Poista
 5. Minä kyllä jo kovasti haikailen kevään perään,kun en oikein talvi-ihmisiä ole ;)

  Minun lempileikkokukkani on myös tulppaani ja nythän niitä saa jo marketeista useampiakin nippuja edullisilla tarjouksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInäkään en aiemmin ole ollut kovin paljon talvi-ihminen, mutta nyt on ollut niin ihanaa, kun on ollut lunta ja kaunista keliä, etten voi olla pitämättä vähän talvestakin. Juu, noita tulppaanitarjouksia minäkin usein pongailen. :)

   Poista
 6. Kyllä ruoalla saa tuon verran leikkiä - hauska mandala. Olen itse maalannut mandalaa jonkun tunnin joskus. Luovaa puuhaa!
  Minulla käynnistyi eilen tuo siemenluetteloiden tarkempi tutkiminen ja tein ensimmäisen tilauksen.
  Tulppaanit ovat kyllä ihan verrattomia. Olen ostanut parille ystävälle, mutta en vielä itselleni tänä keväänä. Eikös se kevät ala tulppaaneista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tulppaanit ehdottoamsti tuovat kevään kotiin! Osta nyt ihmeessä tulppaaneja itsellesikin! Voin hyvin kuitella, että madalan maalaaminen on aikaavievää, mutta todella luovaa ja rauhoittavaa. ajattelin itsekin, että tuon verran sopii ruualla leikkiä - kun ruoka ei mene hukkaan, vaan kaikki mandalatarpeet tuli kumminkin syödyksi lopulta :)

   Poista
 7. Hyvää nimipäivää Lauralle!

  VastaaPoista

Kommettisi tekee iloiseksi!