tiistai 14. heinäkuuta 2015

Värien hehkua


Kaikki paikat ovat täynnä kukkia! Ihanaa kun on kesä!

 Filosofiani puutarhan kasvien valinnassa on, että kaikki viehättävät kasvit ovat tervetulleita. Mielestäni luonnossa ja puutarhassa lähes kaikki värit sopivat yhteen, vaikkei väriopillisesti asiat menisikään ihan niin kuin pitäisi. Kukkamaita rakentaessani kiinnitän huomiota kukkien ohella kasvin kasvutapaan ja korkeuteen. Eniten tietysti valintoihin vaikuttaa osaltaan se, mitä sattuu olemaan saatvilla entuudestaan, kun kaikki kasveja ei pudjetti salli hankittavaksi taimimyymälästä.Saatuja kasveja on myös paljon. Viimeviikolla posti toi Hortensialta Pikkuisesta puutarhasta tervehdyksenä neilikoita, keväällä sain upean lähetyksen akileijoja Piriltä blogista Tuokiosta toiseen (pahoittelut viivästyksestä postauksen suhteen!).  Blogitapaamisessa sain yhtä ja toista, ja sukulaisilta ja ystäviltä on tullut paljon kasveja. On ihanaa kun rakkaita ihmisiä voi ajatella samalla kun hoitaa puutarhaa. Kivikkokukkamaassa matalammat ja hennommat kasvit ovat etualalla, ja korkeat ja rotevat taustalla. Tällä periaatteella syntyy väriyhdistelmiä, jotka joka kesä ovat hieman erilaisia sen mukaan, miten kukin kasvi alkaa kukkimaan. Kesät ovat lämmön ja kosteuden osalta erilaisia, ja jokaisella kukalla tuntuu olevan oma käsityksensä siitä, milloin kukinta-aika on sopiva. Erityiseseti tänäkesänä, kun alkukesä on ollut viileä, monet alku- ja keskikesän kasvit kukkivat yhtäaikaa.

Yllättäen tämän hetken jännittävät väriyhdistelmät kivikkomaassa ovat keltaisen ja purppuran yhdistelmiä. Ihan ensimmäiseksi ei tulisi mieleen yhdistää näitä värejä keskenään, mutta puutarha näyttää olevan toista mieltä.Keltäpäivänliljat, tarha-alpi ja taatankurjenmiekka vastaavat ketaisesta väribaletista, aurinkoisella säällä ensimmmäisessä kuvassa olevat kalifornian tuliunikot osallistuvat karkeloihin.
Purppuraa edustavat verikurjenpolvi, jalopähkämö ja sormustinkukka, sekä hiljalleen lopetteleva tuoksukurjenpolvi.Aiemmin jalopähkämö ja taatankurjenmiekka ovat kukkineet eri aikaan. Nyt ne korostavat toistensa hehkua. Taatankurjenmiekasta en oikein ole varma, että onko se hieno vai ei, mutta minulle se on arvokas, koska se on vanha maatiasperenna, joka on kasvanut puutarhassamme ennen meidän tänne muuuttoa. Lisäksi sen arvoa nostaa se, että se on ollut mukana kantaemona useimpien jalompien tarha- ja saksankurjenmiekkojen jalostamisessa.
Jalopähkämö on komea perenna, mutta sen kasvuinto on pähkäilystä kaukana, joten en oikein tajua mistä se on saanut nimensä. Sekin on asunut puutrahassamme meitä kauemmin. :)

Keltapäivänlilja kukkii aika vähän aikaa, mutta senkin keltaista hehkua korostaa purppurainen kukka;  verikurjenpolvi. Molemmat myös talon vanhaa kantaa.


Sormustinkukat putkahtelevat minne sattuu, ja niiden hurmaavat lehtiruusukkeet ja kukkavanat saavat puolestani kasvaakin siellä missä haluavat.


Palavarakkaus kuuluu ehdottomasti maatiaiskukkien eliittin.Vielä yhdestä kuvakulmasta sama kivikko..Kivikon ja saunan välissä on päivänkakkaraketo.


Pian on aika kerätä vyötärön korkeudelle hujahtaneet päivänkakkarat pois ja tehdä tilaa matalammille ketokasveille. Ajuruohot ja ketoneilikat ovat nuppuja täynnä, muttei niiden kukinta näytä miltään päivänkakkaroiden juurella. Hetken kuitenkin nautin vielä valkoisesta kukkamerestä. Yhtenä päivänä ystävä tuli kylään, ja siinä jutuustellessani aloin jo hieman perkaamaan päivänkakkaroita pois pienempien tieltä, ja tulin keränneeksi samalla muhkean kukkakimpun..


Mutta nyt käy kutsu uimarannalle. Ihanaa heinäkuun puoliväliä kaikille!

18 kommenttia:

 1. Voi että Sinulla on kyllä upea kukkakimppu ihania päivänkakkaroita, upea kasvusto upean saunanne edessä! Ja tuo värikylläisyys, kesällä saa kaikki kukat kukkia ja tankata meitä talven varalle, voimakkaat värit - keltainen, oranssi, violetti, punainen... ne ovat niin voimaannuttavia! Ystävien kukkalahjat ovat myös ihania, meillä kukkii tummatulikukka...muistan aina Sinua kun illalla käyn sitä katsomassa ja toivon että se leviäisi ja kukkisi paljon! Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauska että tummatulikukka lähti hyvin kasvuun teillä, jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, se kyllä leviää :)! Rakastan kaikkia värejä, enkä raaski sanoa ei millekkään värille puutarhasssani. ehkä se ei ole kovin trendikästä, mutta mitäpäs tuosta! ;)

   Poista
 2. Niin ihana on tuo sinun kivikkosi ja tuo päivänlkakkaraniitty on vallan upea! Siitä kyllä tulee muutamakin kimppu :)
  Oikein virkeänä on sinulta saamani keltainen esikko, ensi kevään kukintaa odottelen....
  Blogissani olisi sinulle haaste, jos päivänkakkarasavotaltasi ehdit kurkkaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Kimppuja tulee kullä sananmuaisesti vaikka muille jakaa. :)

   Ihanaa kuulla että esikko on virkeä! Kiitos, otan haasteen vastaan mielelläni, ja vastaan siihen kunhan saan vähän postaussumaa purettua. :)

   Poista
 3. Aivan mahtava toi päivänkakkara meri! Siitä tulee iloiseksi jo sitä katsellessa täältä ruudun takaa.
  Olen samaa mieltä, saadut kasvinalut muistuttavat ihanasti antajistaan ja maatiaislajeja pitää vaalia. Ne ovat aarteita tulevillekin sukupolville.
  Kaunista viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä upea! Hauskaa että se ilahduttaa ruudunkin takaa! :) Rakastan maatiaisperennoja, ja saatuja kasveja. jos joskus joutuisin muuttamaan täältä, tiedän kyllä mitä kasveja haluaisin ehdottomasti mukaan.

   Poista
 4. Vau mikä kimppu, tuolle ei ihan pikkuinen maljakko riitäkään;)
  Luontoäiti osaa nämä erikoisemmatkin väriyhdistelmät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ehkä pikemminkin saavi olisi maljakkoa sopivampi. :)
   Niin osaa, itselle ei olisi noiden värien yhdistäminen ensimmäisenä tullut mieleenkään. ja sisustuksessa tai pukeutumisessa harvoin tulisi noita värejä yhdistettyä.

   Poista
 5. Todella kauniita kaikki, erityisesti tuo palava rakkaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaton olen kukkien ihanuuteen, joten vilpittömästi voin sanoa, että niin minustakin. :) Kiva kun löysit lukijakseni, tervetuloa!

   Poista
 6. Ihan alkoi naurattaa ajatus siitä, että tyrkkäsit ystävällesi moisen kimpun syliin. Ei sitä ihan joka päivä tuollaisia päivänkakkarakimppuja mistään kotiin kannella.
  Palavarakkaus sananmukaisesti palaa kuvassasi. Huikean hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vähän kyllä ystävänkin kanssa asiaa naurettiin, eikä hän ihan niin isoa kimppua saanut kyytiinsä mahtumaan kun alunperin hänelle keräsin... ;) Palavarakkaus on kyllä ihana, siitä ei pääse mihinkään.

   Poista
 7. Ihana tuo kuva missä syleilet päivänkakkaroita! Hyvä jos neilikat tulivat perille. Kerro jos eivät juurru tai kaipaat niitä lisää. Kivikkosi on kyllä tosi ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvoin tulee itsestä laitettua kuvia blogiin, mutta joskus kuva itsestä kertoo niin hyvin sen mitä on meneillään. :) Neilikat on muhevassa maassa kivikkomaan keskellä. Toivon että ne lähtevät hyvin kasvuun!

   Poista
 8. Palavarakkaus ja päivänkakkarat :) Anne(npuuhat)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kesän yksi parhaista kukkayhdistelmistä, raikas ja nostalginen! :) Kiva kun löysit tänne, Anne!

   Poista

Kommettisi tekee iloiseksi!