keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kukkaikkunalla


Meidän talon ikkunoissa ei ole ollenkaan ikkunalautoja. Olohuoneen talonpoikaiseen tyyliin sopivaksi kukka-alustaksi löydettiin edellisen asukkaan navettaan jättämä penkki. Ikkunalautojen puutteen vuoksi, ja myös siksi, että ikkunat ovat aika matalalla (lapsiperheessä ei kovin kätevä kukkien säilytyskorkeus), meillä ei ole kukkia joka huoneessa. Olohuoneen ikkunat antavat pohjoiseen ja itään. Pohjoisikkunasta ei juuri valoa tule ainakaan näin talvella, joten kukat ovat itäikkunalla, ja saavat edes vähän aurinkoa päivittäin silloin kun aurinko nyt ylipäänsä ilmaantuu taivaalle.
Kasvit vasemmalta lukien : palmuvehka, amaryllis, huonearalia, jouluruusu, (koristekurpitsaksi jätetty kellastunut kesäkurpitsa) ja kerrottu punakukkainen kiinanruusu.  Kiinaruusua lukuunottamatta kasvit on hankittu aika vähän aikaa sitten.

Kiinanruusu on kulkenut mukanamme pitkään, ja säilynyt kuin ihmeen kautta hengissä kaikista muutoista ja remonteista, samasssa ruukussakin se on ollut varmasti ainakin kahdeksan vuotta kuin mikäkin bonzai. Olen ajatellut sille suurempaa ruukkua, kunhan vain löydän sopivan. Kiinanruususta voi tulla aika iso puu, ja isoon ruukkuun siirtäminen todennäköisesti saisi minunkin yksilöni kasvamaan kokoa huimasti. Joten jos vaihdan sille isomman ruukun, täytyy miettiä myös, että mihin se mahtuu kasvamaan.
(lisäys myöhemmin) Tässä kiinanruusuni kukka:Yläkuva on otettu kun amaryllis vasta kasvattaa nuppujaan. Nyt sen ensimmäinen kukkavana on jo leikattu pois, ja toinen kukkavana kukkii parhaillaan.


Amarylliksen ja palmuvehkan välissä taivaltaa kaksi afrikkalaista norsua. Norsut eivät ehkä kuulu talonpoikaiseen tyyliin, mutta ikkunalaudalla on tropiikissakin viihtyviä kasveja, joten nuo matkamuistot sopinevat asumaan kukkien lähellä.
Isomman norsun olen tuonut mukanani Tansaniasta, jossa olin joskus vierailulla opiskeluaikoinani ystävyyskouluvierailulla, ja pienemmän norsun on anoppini tuonut Liberiasta, jossa hän oli käymässä työnsä puolesta kymmenkunta vuotta sitten. Joku ehkä huomaa että penkillä taivaltaa on myös mieheni Keniasta työmatkalta tuoma leijona, mutten muistanut ottaa siitä lähikuvaa. Meidän perheessä on näemmä aika paljon tehty Afrikan matkoja.


Odotan kovasti että jouluruusun nuput avautuvat.


Aralian viereen (aralia uudesssa ruukussa) naapuriin on myös hiljattain muuttanut Pikkuapulaisen (5v) koristelema piparimökki. (Pikkupuutarhurin (10v) mökki odottaa vielä kokoamista.)


Toinen kukkaikkuna meillä on olohuoneen vieressä olevasssa kulmahuoneessa, joka toimittaa vierashuoneen virkaa tarvittaessa. Siellä kukat ovat vanhan senkin päällä. Ikkuna antaa etelään.

Siellä kasvaa hetki sitten hankittu alokasia Pikkupuutarhurin valmistamasssa saviastiassa.


Marraskuun lopulla pelastin terassilta vielä vihertävän kesäneilikan sisään. Ehkä siitä saa alkuja ensi kesäksi.


Meillä syödään paljon intialaisittain maustettua ruokaa, ja käytän paljon tuoretta inkivääriä. Yksi inkiväärin juuripala oli kasvattanut verson, ja ajattelin kokeilla, saisiko siitä jonkinlaisen viherkasvin. Onko jollain kokemusta inkivääristä huonekasvina? Multaan tuo juurakko kait pitäisi laittaa pikimmiten kuitenkin.


Viimekevään blogiystävätapaamisessa hankin Marketanpuiston markkinoilta chilin taimen. Se osoittautui koristechiliksi, joka teki pieniä punaisia mauttomia hedelmiä. Kukat olivat kauniin violetteja. Nytkin se kukkii ja tekee hedelmiä, vaikka valoa on tosi niukasti eteläikkunallakin. Koitan saada sen selviytymään talvesta sisällä. Katsotaan kuinka käy.

 Se on hauska, kun samassa oksassa on sekä kukkia, violetteja raakileita että kypsiä punaisia hedelmiä.Kesän chili viettä terassilla. Runsaassa valossa sen lehdet tulevat tumman violeteiksi, lähes mustiksi. Tässä kuva elokuulta, jolloin se otettiin sisälle yöhallavaaran takia. (juu, minä olen joskus soittanut harmonikkaa, ja mieheni kitaraa, soittimet ovat esillä, koska haaveilemme joskus aloittavamme soittoharrastuksen uudelleen).Orkideojakin on muutama, mutta niissä ei juuri nyt ole mitään kuvaamista. haaveilen että löytäsiin jostakin vanhan sinkkisen soikon, johon voisin tehdä pienoispuutarhan monesta orkideasta soran joukkoon. Kirpputoreja kiertelen yleensä sillä silmällä.  Elokuussa yksi orkidea kukki.
9 kommenttia:

 1. Miten ihana ikkunalauta. Pidän erityisesti pienistä yksityiskohdista, eli tässä tapauksessa silmääni pistivät norsut.

  Meilläkään ei ole ikkunalautoja, välistä olen asiaa harmitellut. Vaikkakin tuossa ikkunalaudattomuudessa on omat puolensa. :)

  Onpa hauska inkivääri. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos. Minä olen kovasti tykästynyt tuohon vanhaan kuluneeseen penkkiin kukka-alustana. Norsut tuovat muistoja mieleen. :)

   Poista
 2. Kauniita kuvia ja mielenkiintoisia kasveja!
  Minä kiinnostuin erityisesti kiinanruususta.
  Oletko postannut sen kukista kuvia joskus?
  Piparkakkutalo on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helei, löysin kuva-arkistosta kiinanruusun kukan, ja lisäsin sen postaukseen :)

   Poista
  2. On se ihana!
   Minulla on ollut vain yksinkertaisia, ja nekin ovat niin kauniita!

   Poista
 3. Manio kukkapenkki ja niin söpö piparitalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kukkapenkki voi siis ilmeisesti olla olohuoneessakin :)

   Poista
 4. On kyllä valtavan hieno "ikkunapenkki"! Minä asensin vauhdikkaasti ikkunalaudat kaikkialle, en pärjää ilman kasveja (lapset ovat jättäneet rauhaan). Ystävilläni kasvaa chilejä olohuoneessa, valtavan kokoisia puskia. Minusta pitävät niitä hyvin hyvin kosteassa, yksi taitaa kasvaa ihan miltei vedessä. Rakastan mennä sinne kylään koska heillä tuoksuu niin hyvälle. Toivottavasti löydät sinkkivadin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on monta vuotta mennyt elämä sellaista häkkelpyörää eteenpäin etten ole ehtinyt miettimään kukkaikkunoita kovinkaan paljon - nyt iloitsen sitäkin enemmän, kun elämä näyttää tasaantuneen lasten kasvaessa, ja olen saanut hankittua uusia kasveja hoidonpuutteeseen kuolleiden tilalle. Hiljalleen laajennan kasvillisuuttta jälleen muihinkin huoneisiin. :) Täytyypä kokeilla tuota kosteutta tuolle chilille - joskin meillä on täällä vanhassa talossa aika viileää ja vetoiisaa, ja pelkään vähän että kylmä ja kostea ei ole kovin hyvä lämpimän ilmanalan kasveille... altakasteluruukku voisi ehkä toimia... Voi se sinkkivati olisi hieno löytää!

   Poista

Kommettisi tekee iloiseksi!