keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Viiden neliön kasvimaa

Nyt on aika tehdä tiliä kasvimaan kanssa.


Olin suunnitellut, että tekisin alkuun ihan pienen kasvimaan, jossa kokeilisin kateviljelymenetelmää, ensi vuodelle jää sitten loput, nyt otettiin käyttöön noin 5m kertaa 3m kokoinen alue.. Edellisenä kesänä paikalla on ollut säilörehusiiloissa käytettävä paksu musta muovi, jonka toivottiin auttavan rikkaruohojen taltuttamisessa. Paikalla kasvoi ennestään juolavehnää, valvattia ja ohdaketta ja muutamia muita peltorikkakasveja; alue on vanhaa peltoa. Tässä oli toukokuun alussa lähtökohta, noin 5 kertaa 13 metriä pressukesantoa. Takana ja kuvassa vasemmalla sivulla tuomipihlaja-aita, oikealla puolella vadelmaa ja karhunvadelmaa sekä yksi ruusupensas. Vanhat tiilet ja multasäkit pitivät pressun paikallaan.:


Aloitettiin uloimmasta päädystä, ja tehtiin viisi noin 1,3m kertaa 60cm kokoisia palstoja. Ympärille tehtiin noin 40 cm:n juurimattokäytävät, jotka katettiin kuorikkeella. Näin estettiin rikkaruohojen uudelleen hyökkäys reunoilta ja kerralla hoidettavat alat olisivat niin pieniä, että ne olisi helppo hoitaa. Ensin maa kalkittiin. Ruohokatetta levitettiin sitten palstoille reilu kerros, ja siihen tein käsin urat, joihin ripottelin siementen lähtöstartiksi säkkimultaa. Kylvökset tehtiin lasten kanssa yhdessä heidän suunnitelmansa mukaan. Lopuksi levitimme ihan ohuen kerroksen ruohoa kylvösten päälle, jotta harakat eivät hoksaisi kylvöksiä.(Eli tuolle 15 neliön alalle tulisi 6 kpl noin neliön kokoisia palstoja, mutta nyt laitettiin viljelyyn niistä vain viisi. :) )
Alkuun palstat näyttivät aika ankeilta...



Juhannuksen tienoilla oltiin jo hyvässä vauhdissa. Etualalla sipulia, porkkanaa ja auringonkukkaa, niiden takana pilkottaa kesäkurpitsa. Kauimmaisena näkyy valkokukkainen härkäpapu, jonka kanssa samassa palstassa tavallista vihreää papua. Sitten salaattia, tulliä, kehäkukkia ja retiisiä, ja viimeisessä vihreän tukikaaren kohdalla herneitä, lisää kehäkukkia sekä punajuurta.


Toisesta suunnasta. Kaksi tainta kesäkurpitsaa ja kaksi jättikurpitsaa, takana sipulit, auringonkukat ja porkkanat. Ruohokatetta levitetty juuri uusi kerros.


Salaattia, tilliä ja retiisiä. Ja ihmeen vähän rikkaruohoja. Ohdake oli ainut joka oli selvinnyt pressukäsittelystä, mutta se on helppo kitkeä kun maa on katteen ansiosta kuohkeaa, ja se kasvaa selkeästi yhdesssä paikassa. Juolavehnästä ja valvatista olemme pääseet eroon.


Herneitä...

Papuja..

Heinäkuussa alkoi olla selvää, että olin ollut liian varovainen arvioidessani kasvien kasvuintoa...


Kurpitsat suikersivat kaiken muun yli ja auringonkukat hallitsivat maisemaa korkeussuunnassa.



Voidaan kai sanoa, ettei sato nyt aivan huonokaan ollut, jos ajatellaan että kasvatusalaa oli noin viisi neliötä, ja lannoituksena ei käytetty mitään muuta kuin ruohokatetta. Mainittakoon nyt sekin vielä, ruohokatteen ansioksi, että en kastellut kasvimaata kuin yhden kerran koko kesän aikana. Ja silloinkin vain salaatteja ja retiisejä, joille en ollut ehtinyt laittaa ennen helteitä uutta kosteutta pidättävää ruohokatekerrosta.

Kesäkurpitsoja, tuollaisia "pieniä" ja pyöreitä, saimme seitsemän kappaletta.


Punajuuria kokonaista viisitoista kappaletta, auringonkukkien alle alakynteen jääneitä peukalon mittaisia porkkanoita pari litraa,


Vihreitä papuja puoli ämpärillistä ja härkäpapuja kokonainen äpärillinen..




Härkäpapu on muuten hauska vihannes. Sen palkojen sisäpinta on untuvainen, ja palosta paljastuu kolmesta viiteen suurta papua. Sanotaan, että härkäpavun proteiinipitoisuus lähentelee soijapapua, joten erittäin mainio ravitsemuksellisestikin ja mahdottoman helppo viljellä. Maku on aika voimakas jja vaatii muutaman kerran maistelua, minun makuuni ne sopivat.


Sitten tietysti kesän aikana saimme myös salaattia, herneitä ja retiisejä, joita syötiin sitä mukaa kun oli tarvetta. Tilliä sain kaksi litran pakasterasiallista.

Sipuleita tuli myös yksi laatikollinen.


Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä, tällä viikolla ennen yöpakkasia kerätyt jättikurpitsat, jotka ehtivät saada kokoa ihan mukavasti.


Sadon korjuu herättää jonkinlaisen alkukantaisen ylpeyden ja mielihyvän tunteen, jota ei mistään muusta asiasta saa. "Minä olen ihan itte kasvattanut itselleni syötävää."

On aika ylellistä laittaa perunoiden ja kasteikkeen seuraksi höyrykattilassa oman maan tuotoksia...


Niin että. Mikäs tässä on ollessa...


Ps. TÄÄLLÄ on postaukseni kukkasten siemenistä (mm. tummatulikukka) joita laitan jakoon tänä syksynä

8 kommenttia:

  1. Hienosti sait satoa viidentoista neliön alalta ja olet syystä tyytyväinen ja ylpeä. Itse kasvatettu on aina itse kasvatettu ja parasta on se, että silloin tietää mitä suuhunsa laittaa. Pressukonsti on hyvä ja näytti toimivan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin, melkein viisitoista neliötä tuli tämän kesän alueeksi, mutta vain viis neliötä oli kasvatusalaa, käytävät veivät ison osan alueesta. :) Itse kasvatetussa on ihan oma meininkinsä, ja tietää syövänsä puhdasta ruokaa. Pressukesanto ole meidän tilanteessa hyvä ratkaisu - jos ei halua laittaa myrkkyjä, eikä ole koneita maata kuorimaan, ja aikaa on, niin silloin se on hyvä vaihtoehto.

      Poista
  2. Jos isäni eläisi, hän sanoisi, että työ tekijänsä palkitsee. Ison työn olette tehneet tuon kasvimaan eteen. Kaunis on silmällekin tuollainen ruutuviljelykasvimaa. Vaikka kesäkuu oli kylmä, niin silti kasvu oli jo pitkällä juhannuksen aikoihin. Kateviljely taitaa kannattaa. Kuvasi huokuu tyytyväisyyttä. Ihan syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isäsi oli oikeassa! Kasvu oli kyllä ihmeen rehhevää, ruohokate piti maan tasaisen lämpimänä kylmälläkin ilmalla. Olen kyllä vakuuttunut kateviljelyn eduista.

      Poista
  3. Vau, kyllä on rehevän näköistä. Ja satoa noin paljon pieneltä alalta! Mun viljelykseni voivat aika surkeasti tänä vuonna, olen laiska kastelija. Täytyy muistaa ensi vuonna tuo ruohokate.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, minut yllätti positiivisesti tuo rehevyys, ja viljelyn helppous ruohokatteen kanssa. Kitkemistä oli vähemmän ja kastelua ei juuri tarvittu Ruohossa on kaikki kasvien tarvitsemat ravinteet, jotka liukenevat sopivassa tahdissa käyttöön. Suosittelen!

      Poista
  4. Mahtava idea ja sato näyttää hienolta! Puutarhurikin on niin onnellisen näköinen viimeisessä kuvassa.
    Mun blogissa on sulle haaste. Ota haaste vastaan jos tunnet sen omaksesi, mutta ei mitään stressiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kateviljelykasvimaan pito on tainnut viedä minut mennessään, hurahdin täysin...:)

      Kiitos haasteesta, se näyttää kivalta, katsotaan mitä keksin. :)

      Poista

Kommettisi tekee iloiseksi!