perjantai 27. helmikuuta 2015

Vihdoinkin viisi kysymystä

  

Sain aikapäiviä sitten Riinalta haasteen vastata viiteen hänen keksimäänsä kysymykseen. Tässä on ollut kaikenlaista viimeaikoina, aika ja energia ovat olleet toisaalla. Kevätilmat kolkuttelevat kuitenkin jo ihan lähellä ja ensimmäiset siemenkylvöt ensikesää varten on jo tehty. Nyt on viimein aika palata bloginkin pariin ja vastata Riinan puutarhakysymyksiin.

Kysymykset  ovat:
1. Mitä haaveilet tulevalta kesältä?
2. Mikä on mielestäsi onnistuneinta puutarhassasi?
3. Mitä puutarha sinulle antaa?
4. Lempikasvisi?
5. Kenen tai missä puutarhassa haluaisit vierailla?

1. Mitä haaveilet tulevalta kesältä?
Suunnitelmissa on jälleen tietysti vaikka mitä ja kaikkea vähän päälle. Haaveilen erityisesti kasvimaasta. Viimevuonna pääsimme vihdoin aloittamaan kasvimaaviljelyn onnistuneesti ensimmäistä kertaa. Täällä voit käydä lukemassa viimekesäisiä kasvimaakokemuksia. Odotan erityisesti sitä miten ihanalta kaikki näyttää, kun siemenet ovat itäneet oman käsikirjoituksensa mukaisesti ja innostuneet kasvamaan. Ja kun kaikki ympärillä on rehevää, ja päästään maistamaan ensimmäisiä oman sadon makuja.Viimevuoden äitienpäivälahjasta, männynkuorikekasasta, on vielä paljon jäljellä. Odotan kovasti että pääsen heti pian lumien sulettua kärräämään kuoriketta kasvimaalle ja pensaiden alustoille. Kasvimaalla oli viime kesänä vain viisi viljelyruutua, ensikesänä on tarkoitus laajentaa kasvimaa-alaa. Kuoriketta tulee kasvimaan käytäville juurimaton päälle. Viljelyruutuihin tulee paljon erilaisia vihanneksia. Erityisesti odotan monivuotisten vihannesten penkin perustamista vanhan raparperipenkin viereen. Siihen tulee ruohosipuli, kiinansipuli (joka on valkosipulilta maistuva ruohosipuli), karhunlaukka, parsaa, piparjuurta ynnä muuta. ja tietysti erilaisia monivuotisia yrttejä.
Odotan myös kovasti kivikkomaan kasvuunlähtöä ja kolmatta kesää, sekä terassin kesäelämää. Ehkä nämä odotukset on niitä haaveita. En haaveile vairsinaisesti mistään erityisestä kasvista, vaan puutarhasta itsestään. Ja siitä että kun puutarhassa jotakin tekee, ihan mitä tahansa, se palkitsee vaivannäön.

2. Mikä on mielestäsi onnistuneinta puutarhassasi?

Voin rehellisesti sanoa, että olen tyytyväinen suunnittelemaani kivikkomaahan. Täällä voit lukea kivikosta lisää. On hienoa, että kasveilla voi piirtää maisemaan jotakin hienoa. Oikeastaan olo on nöyrä; On upeaa, että on olemassa niin paljon kauniita kasveja joilla voi leikitellä mielin määrin. Kasvien kauneus on jotakin, josta puutarhuri ei voi ottaa kunniaa. Se on lahja, joka meille on annettu. Ja siksi niiden kauneudesta voi niin hyvillä mielin ja ylpistymättä iloita.


3. Mitä puutarha sinulle antaa?
Voi. Puutarha antaa niin paljon. Puutarha on minulle paikka, jossa saan tehdä tai olla tekemättä juuri niin paljon tai vähän kuin itsestä tuntuu. Se on paikka, josta löytyy aina jotakin kaunista. Ja kauneus ruokkii ja hoitaa sielua. Puutarha on ehtymätön yllätysten, inspiraation, pienten ja suurten ihmeiden lähde. Olen etuoikeutettu kun minulla on puutarha.  Valokuvaaminen on tuonut puutarhan lähelle ihan eritavalla. Jos kaulassa ei roikkuisi kameraa puutarhassa kulkiessani, jäisi moni yllättävä ja kaunis asia huomaamatta.


4. Lempikasvisi? 
Tämä on hurjan vaikea kysymys. Minulla ei ole yhtä lempikasvia, vaan kulloinkin kukassa oleva kasvi valloittaa sydämeni saaden minut luulemaan, ettei puutarhastelu ole merkityksellistä ilman juuri sitä kasvia. Jos pitää tähän postaukseen valita jotakin, niin valitsen yhden puuvartisen, ja yhden perennan.

Luulen, että sinivuokot ovat perennoista upeimpia. 

Puuvartisista valitsen kaikki kukkivat puut. Luulen, ettei puutarhassa voi koskaan olla liikaa kukkivia puita. Kuvassa koristeomenapuu, jollainen toivottavasti joskus asuu meidänkin puutarhassa.


5. Kenen tai missä puutarhassa haluaisit vierailla?
Joskus olisi hauskaa vierailla Ranskassa Claude Monet´n puutarhassa. Ehkä siihen joskus on mahdollisuus. Sitä odotellessa kotimaasta löytyy varmasti myös vaikka kuinka paljon upeita kohteita, yksityisiä ja julkisia, joissa en ole käynyt, ja joihin tahtoisin tutustua lähemmin. Kaikkia puutarhoja ja niiden syntyhistoriaa yhdistää luullakseni tietynlainen intohimo kasveihin. Olisi hauskaa käydä esimerkiksi Kotkassa Sapokan vesipuistossa sekä Mustilan ja Kumpulan arboretumeissa. Virossa Kivistikin kärhötilalla tulisin varmasti pöhköksi erilaisten kärhöjen ihanuudesta.
Odotan kovasti puutarhabloggaajien kevättapaamista, sillä mikään ei ole hienompaa, kuin tutustua erilaisiin puutarhoihin muiden puutarhahöperöiden kanssa.


Kiitos Riinalle kivoista kysymyksistä!
Tähän haasteeseen kuuluu, että keksin omat viisi kysymystä, ja jaan ne eteenpäin valitsemilleni puutarhabloggaajille.

Tässä kysymykseni:

1. Millä vyöhykkeellä puutarhasi sijaitsee, ja mitä haasteita ja iloja maantieteellinen sijainti aiheuttaa puutarhasi hoidossa?
2. Minkä haaveen toivoisit toteutuvan puutarhassasi?
3. Mikä haave puutarhassasi on jo toteutunut?
4. Mikä paikka puutarhassasi on paras rentoutumiseen ja haaveiluun?
5. Mikä on puutarhastelussa parasta?

Haaste lähtee seuraaville blogiystäville:

Cherille blogiin Autuas olo
Saralle blogiin My Woodland Garden
Sametti Hortensialle blogiin Pikkuinen puutarhani
Jupiterin parralle samannimiseen blogiin Jupiterin parta
Anulle blogiin Anun puutarha
Kuusirannan emännälle blogiin  Kuusiranta, ihan metsässä

Huomenna alkaa maaliskuu. Maaliskuu on jo kevätkuukausi!

23 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, vastailen siihen – heh – ensi kuussa :)
  Kivikkopuutarha on upea. Luonnonkivet ovat niin kauniita, ihan mahtava idea käyttää niitä puutarhan pääelementtinä!
  Kasvimaista tykkään kovasti, ne uusiutuvat joka vuosi ja tuovat aina yllätyksiä mukanaan – yleensä toki positiivisia ja maistuvaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Nuo kivet tulivat vähän kuin sattumalta meille kaivuutyönn yhteydessä, enkä raaskinut edes ajatella että ne vain vietäisiin johonkin maankaatopaikkaan, ja siitä se ajatus sitten lähti... Kasvimaassa on parasta juuri se, että joka kesä on uusi mahdollisuus kokeilla kaikkea herkullista ja ravitsevaa, ja sievääkin.

   Poista
 2. Oi, kiitos haasteesta, Laura! Koetan vastailla mahdollisimman pian, mutta kyllä se varmaan alkavan viikon loppupuolelle menee.
  Mielenkiintoinen postaus ja ihania kuvia, kuten sinulla aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Sara! Tulen kurkkimaan vastauksiasi... :)

   Poista
 3. Meillä on yhteinen haave. Givernyyn haluaisin minäkin. Aivan upea tuo sinun kivikkopuutarhasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Giverny on ison matkan takana, mutta ehkä joskus sinne on mahdollista mennä. ja kiitoksia!

   Poista
 4. Kiitos kivoista vastauksistasi ja todella kauniista kuvistasi!
  Minäkin olen haaveillut tuonne Givernyyn pääsemisestä. Mulla on Givernyn puutarhasta kertova kirja ja se on aivan ihana ja innostava.
  Meidän tarttis ruveta järkkäämään tuota puutarhabloggaireiden tapaamista. Tuija kyselikin että olenko nähnyt missään blogissa mahdollisesta tapaamisesta. Onko sulla ideoita?
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle inspiroivista kysymyksistä! Olen myös lukenut sen Givernystä kertovan kirjan ja se vei kyllä unelmat ihan uusiin svääreihin. Joo, Riina, ruvetaan miettimään tuota bloggaajatapaamista! Ideamyssyssä on kaikenlaisia ideoita kyllä... :)

   Poista
 5. Voi kiitos Laura, olen todella otettu kun muistit minua! Ihanat vastaukset ja niin olen minäkin kivikkosi fani. Tänä keväänä yritän irroitella vihdoin sitä vaaleanpunaista neilikkaa ja lähettää sinulle kivikkoosi jos vielä tahdot? Katsoin jo tuosta kuvasta vähän minne se sopisi...hih...koristeomppu olisi tosiaan upea lisä tuonne kivikkoosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä ihme tietysti muistin sinut! :) Ihanaa että on mitä odottaa, vaaleanpunainen neilikka on eritäin tervetullut! - paikkaehdotuksiakin otetaan vastaan ;) ja juu, koristeomppu olisi kyllä iihana jossain..

   Poista
  2. Jatkan vielä tätä neilikka-asiaa...otan tuppaan sieltä kivikosta ja laitan juurtumaan kun pikkuisen lämpenee ja sitten postittelen sinullepäin. Osoitteesihan minulla jo onkin :) Siinä keskellä olevan kivirykelmän luona näyttäisi olevan tilaa :) Istutteko siinä joskus? Tuoksuvat niin hyvälle nimittäin nämä neilikkaiset...

   Poista
  3. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! Juu, tuonne keskikivikkoon neilikkasi todennäköisesti pääsee, siellä on vielä tilaa. Ihanaa saada tuoksuvia kukkia puutarhaan. Niitä ei ole varmaankaan koskaan liikaa.

   Poista
 6. Kiitos haasteesta! Kivikkopuutarhasi on todella upea. Vimeinen kuva on niin kevään toivoa täynnä, suloinen.

  VastaaPoista
 7. Kiitos haasteesta Laura, palaan siihen lähiaikoina....

  VastaaPoista
 8. Ihan ottaa syrämestä nämä ihanaiset kuvasi - kesä!

  VastaaPoista
 9. On upea kivikko sinulla! Ja upeita kuvia sulla täällä blogissa muutenkin :) Onneksi se kesä on taas tänäänkin askeleen lähempänä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Kevät on ihan nurkan takana jo, ja kesäkin sieltä sitten rynnistää ihan pian!

   Poista
 10. Onko muuten kevättapaamista suunniteltu jo, olen ollut vähän ulkona nyt blogistaniasta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ole suunniteltu, juurui mietin että pitäis vissiin ruveta suunnittelemaan, jos kukaan ei ilmoittaudu...
   :)

   Poista

Kommettisi tekee iloiseksi!