torstai 19. maaliskuuta 2015

Puutarhasteluun virittäytymis - haaste


Between Rikkaruohoelämää - blogista haastoi minut vastaamaan kysymyksiin, jotka inspiroivat hauskasti puutarhastelukauteen. Kiitos haasteesta!

1. Kuvaa 5 eniten käyttämääsi puutarhakirjaa
2. Kerro 5 puutarhasi suosikkikasvia
3. Laita 3 kohdekuvaa penkistä, nurkkauksesta tai ruukusta tms.
4. Millä vyöhykkeellä viljelet?
5. Mikä kasvi kukkii ensimmäisenä puutarhassasi?
6. Minkä kasvin kukkimista odotat?
7. Luonnonkasvisuosikkisi?
8. Mitä viljelet siemenistä? Mainitse 3.
9. Mikä kukkapuu sinua kiehtoo
10. Mikä puu hurmaa sinut lehdillään.
11. Mitä yrttejä viljelet


1. Kuvaa 5 eniten käyttämääsi puutarhakirjaa

Karin Berglundin Unelmien kotipuutarha, on luettu lähes joka kevät moneen kertaan. Siltä kirja näyttääkin, että se oon kulkenut mukana kaikissa elämän melskeissä. Kirjassa viehättää iloinen ja luonnonmukainen asenne puutarhan hoitoon.


Tammen suuri puutarhakirja- sarja on mainio perusteos ja tuhti neljän kirjan tietopaketti, halusi sitten tietää perennoista, yksivuotisista kukista tai hyötykasveista.


Pentti Alangon ja Pirkko Kahilan Luonnonmukainen puutarha- kirjan ajatukset ovat hyvin lähellä omaa puutarhafilosofiaani.


Aivan hurmaava ja todella kaunis katsella on Ella Rädyn ja Irmeli Anttiroikon Rakkaudesta perennoihin. Kirjan lukemisen jälkeen puutarhaunelmat saavat ihan uuden ulottuvuuden.


Yksi rakkaimmista puutarhakirjoistani on vanha Elisabet Kochin kirja Oma puutarhani. Olen saanut kirjan mummoltani. Kirjan kirjoittaja oli mummoni täti, tutummin Essi-fassu (fassu = fars sister, tädit olivat ruotsinkielisiä), joka vaikutti  puutarhasuunnittelijana Helsingissä mm. kumpulan vanhojen talojen puutarhojen ja siirtolapuutarhan parissa.


Lisäksi minulla on vino pino vanhoja puutarhalehtiä, joita luen joka kevät näihin aikoihin uudelleen. Aina niistä löytyy jotakin uutta, sillä joka vuosi olen kiinnostunut vähän eri asioista. Tänä vuonna olen kahlannut kasvimaa- aiheisia kirjoituksia, jotka huomaan ohittaneeni aikaisemmin, koska aiemmin meillä ei ollut kasvimaata.


2. Kerro 5 puutarhasi suosikkikasvia.

Tämä kysymys on mieluinen, mutta siihen on aina yhtä vaikeaa vastata. Kaikki puutarhani kukat ovat suosikkejani, ja on vaikeaa laittaa niitä paremmuusjärjestykseen. Kaikilla kukilla on oma paikkansa puutarhassa, ja monet kukat eivät olisi niin hienoja ilman toisia kukkia ympärillään. Jos nyt pitää mainita viisi, niin otetaan sitten vaikka nämä:

Unikot


Kaiken näköiset ja oloiset kellokukat


Kärhöt

Kurjenpolvet


Kaikenlaiset päivänkakkaran malliset kukkaset; kevätvuohenjuuret, päivänkakkarat, asterit, jalokallioiset, syyshohdekukat, punahatut... Erityisesti kun niitä on paljon.


3. Laita 3 kohdekuvaa penkistä, nurkkauksesta tai ruukusta tms.

Kivikko keväällä..

kesällä...


syksyllä... 4. Millä vyöhykkeellä viljelet?

Meidän puutarha taitaa olla kakkos- ja kolmosvyöhykkeen rajamailla

5. Mikä kasvi kukkii ensimmäisenä puutarhassasi?

Lumikellot ja sinivuokot kukkivat lähes samoihin aikoihin heti pian kun routa on vähän sulanut.6. Minkä kasvin kukkimista odotat?

Nooo... ensin tulevat tietysti krookukset, ja sitten kaikki muut kukat kukin vuorollaan. Luulen että SE on puutarhanhoidon perusajatus, odottaa jotakin kukkivaksi... :)


7. Luonnonkasvisuosikkisi?

Kalliokielo. Sitä kasvaa meidän tontilla luonnostaan yhden koivun juurella, ja olen siirtänyt sitä kivikkoon. Se on vaan niin kertakaikkiaan viehättävä. Puutarhamyymälöistä saa sen kiinalaista sukulaista tarhakalliokieloa, joka on noin metrin korkuinen perenna; luonnonvarainen kalliokielomme  on noin 20 cm korkea.


8. Mitä viljelet siemenistä? Mainitse 3.

 Kasvimaalle tulee tietysti kaikkea mahdollista. Taimikasvatuksessa on tomaattia, muutamia yrttejä ja kesäkukkia.
Joka kevät kylvän myös yksivuotisia unikoita puutarhaan, ja aika monta perennaa puutarhassani on saanut alkunsa siemenestä.
 

9. Mikä kukkapuu sinua kiehtoo?

Omenapuut, sekä koriste- että satoa tuottavat.


10. Mikä puu hurmaa sinut lehdillään.

Monet lehtipuut ovat luonteikkaita. Esimerkiksi lehtosaarni on upea.


11. Mitä yrttejä viljelet

Viljelen kaikenlaisia yrttejä. Käytän niitä tuoreena salaateissa ja kesäruuissa, loput kuivatan tai pakastan talven varalle. Basilika on yksi suosikeistani, lisäksi pitää olla ainakin tilliä, oreganoa, timjamia, salviaa, rucolaa, sitruunamelissa ja minttua.
Jaahas kukas haluaa tämän haasteen itselleen? Tästä sen saa vapaasti ottaa ken tahtoo, ja ketä kysymykset inspiroivat! Itselleni haaste oli erittäin inspiroiva, ja oli hauskaa kaivella viimekesän kuvia koneelta vastauksia varten.


Kiitos haasteesta, Between!

5 kommenttia:

 1. Tosi upeat kuvat, tuli kesäinen fiilis, varsinkin päivänkakkarakuvasta. Olen jostain lukenutkin Elisabet Kochista ja hänen suunnittelemista puutarhoista, teillä on siis multapeukalo verissä :). Vanhat puutarhakirjat tuntuu olevan kiven alla, tuota kirjaa en ole löytänyt. Saatan myöhemmin lainata tuota haastetta, kivat kysymykset!

  VastaaPoista
 2. Olipa ihana kirjoitus. Nyt mun ei tarvitsekaan enää vastata kun meillä on nuo suosikkikirjatkin melkein samat :) Ooh olet Kochille sukua, ilmankos siellä paratiisia luot.

  VastaaPoista
 3. Kiinnostavia vastauksia ja ihania kuvia! Erityisesti unikkokuva ja kellokukka ovat "minun makuuni". Ihastelin myös kuvia pikkutaimista ja siemenpusseista, kuvissa on niin kaunis valo ja värit.
  Minulle ei Elisabet Koch ollut tuttu, mutta ainakin yliopistojen kirjastoissa näkyy olevan useita hänen kirjoittamiaan teoksia, pääasiassa ruotsiksi. Tuollainen kirjahan on todellinen aarre.
  Oikein hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Vielä onkin hetki aikaa katsella vanhoja valokuvia ennenkuin uudet kukat vievät kaiken ajan;)

  VastaaPoista

Kommettisi tekee iloiseksi!