sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Hienosiivousta (Kotiliedestä 1932)



tästä on jäänyt pätkä välistä:  " Messinkitavaroille eivät kemistit vielä ole keksineet yhtä vaivatonta puhdistustapaa, mutta ovat sen sijaan antaneet emännille useita sekä messingeille, kupareille, että tinoille sopivia juoksevia voiteita, ..."





 Kertokaa, jos teksti näkyy huonosti. Ajattelin kuitenkin että olisi mukavampi laittaa valokuvia alkuperäisestä tekstistä kuin että olisin kopioinut tekstin. 

Täytyy kyllä sanoa, että on ihan hyvä, ettei nykyään perheenäidin mitta ole siinä, kuinka hyvin hopeat kiiltää joulupöydässä tai kuinka puhdasta kaappien perukoilla on. Perusajatus toki edelleen tiivistyy tuohon yllä olevan artikkelin viimeiseen lauseeseen: " Pääasia että jokainen teemme parhaamme, silloin on pyhien aikana helppo hengittää ja olla". 
:)

6 kommenttia:

 1. Siinäpä olikin aikamoinen tietopaketti! (Teksti näkyy ihan hyvin.) Täytyy joskus kokeilla esimerkiksi noita hopeaesineiden ja huonekalujen puhdistusohjeita! Etikka ja sooda ovat kyllä näppäriä aineita, joilla voi tehdä vaikka mitä.
  Onneksi tosiaan jokainen voi nykyään päättää itse, miten kotinsa jouluksi laittaa.
  Luin joskus ohjeen, että kaapit ym. täytyy suursiivota jouluksi, jos aikoo viettää joulua siellä kaapissa. Ensin ajattelin, että onpa hyvin sanottu. Arvelen kuitenkin, että ainakin minulle tulee juhlavampi olo, jos tiedän, että näkymättömätkin paikat ovat suunnilleen siistejä. Olen yrittänyt jakaa työn koko vuoden ajalle, siivota kaappi kerrallaan. Ei siitä yhdellä kertaa selviäisi, kun ei ole palvelusväkeäkään kuten ennen vanhaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hopeoiden kiillotus toimii muuten ilman keittämistäkin, kun laittaa pesuvatiin alumiinifolion palan, ja kulta- ja hopeaesineet sinne vatiin. Se kai perustuu johonkiin semmoiseen kemialliseen juttuun kuin "epäjälompi puhdistaa jalomman" - jalometalleista tulee kiiltäviä, ja kemiallisessa reaktiossa vapautuu ammoniakkia (semmoinen mädän kananmunan haju), joten käsittelyn jälkeen ne kanattaa tiskata. ;)
   Minäkään en välitä viettää jouluani kaapissa, ja koitan siivota muutoin huushollin niin että jouluna on mukavaa ja viihtyisää, ja toisaankin niin, ettei kaikkea tarvitse tehdä juuri ennne joulua, kun on kaikkea muutakin. :) Palvelusväki olisi kyllä joskus mukava apu! ;)

   Poista
 2. Teksti näkyy todella hyvin. Hauskoja ja toki vielä tähänkin aikaan sopivia ohjeita. Joulusiivouksen jakaminen huone kerrallaan ja eri päiville helpottaa kyllä kummasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, huone kerrallaan ja eri päiville on erittäin hyvä vinkki tällekin päivälle!

   Poista
 3. Jo pelkkä lukeminen uuvuttaa - onneksi ei nykyään ihan tuollaista perusteellisuutta 'vaadita' ;)

  VastaaPoista

Kommettisi tekee iloiseksi!