lauantai 23. toukokuuta 2015

Puutarhasteluflow


Eikö luonnonvaraisen tavallisen nurmikkobelliksen kukka olekin hurmaava? Sateisena päivänä kukat ovat kiinni, ja niiden terälehtien kärkien hento punerrus tulee kauniisti esiin.


 
Ihanaa kun on puutarha, jossa voi puuhata koko päivän. Tänään en olisi malttanut ollenkaan lopettaa kuopsuttelua ja siemenpusuukoiden kääntelyä. Perkasin kukkamaita, ajettiin laajat nurmialueet keräävällä ruohonleikkurilla, ja laitettiin kasvimaata viljelykuntoon kattamalla maan pinta ruohokatteella.
Kasvimaalle tulevia siemeniä tutkaillessani huomaan, että tiedostamattani minua on alkanut viehättää suosikkikasvieni kaikenlaiset lajikkeet. Eri kasviksia ei välttämättä ole kovin montaa erilaista, mutta silti joudun pohtimaan, miten saatavissa olevan viljelyalan jakaisin parhaiten kun...
- porkkanoita on viittä eri väriä; oransseja, keltaisia, valkoisia, punaisia ja violetteja
- kesäkurpitsoita kuudenlaisia, samoin talvikurpitsoita
- kaaleista löytyy kahden väristä parsakaalia, kukkakaalia ja lehtikaalia
- sipuleista löytyy kelta-, puna-, hopea-, salotti-, ruoho-, valko- ja kiinan sipulia
- papuja löytyy neljää erilaista sorttia
- lisäksi tietysti kasvimaalle tulee palsternakkaa, punajuurta, naurista ja lanttua, perunaa unohtamatta.

yrttilaatikoissakin tulee ahdasta, kun basilikaa on tulossa thai-. punainen-, kaneli-, mammutti-, ja sitruunabasilikat, salviaa on kahta eri lajia, ja erilaisia muitakin yrttejä on runsaasti. 

Meillä on vielä kokonaan ratkaisematta, miten tulemme vihannekset säilyttämään talven aikana, mutta eiköhän ratkaisu löydy jossain vaiheessa. Olen joka tapauksessa hurahtanut hyötyviljelyyn ihan totaalisesti.


Kukkatarhan puolella kevätesikot ovat parhaimmillaan. Ella- mummin punaiset esikot hehkuvat keltaisten vierellä.

 

Seljapensaan juurella kevätkaihonkukat ovat muodostaneet somia mättäitä.


ihakuusen juurella onn vanha puska kevätvuohenjuurta. En koskaan muista siirtää sitä kuusen alta pois, ja toisaalta miksi pitäisikään, kun se loistaa siellä kuusen kainalossakin ihan yhtä hyvin.


Täytyykin ottaa ja tehdä kunnon kamerakierros pihamaalla heti huomenna. Puutarhassa on meneillään kevätkukkien paraati, jota ei sovi missata.

Ihanaista lauantaita!3 kommenttia:

  1. Vau, mikä määrä sinulla on kasvamassa hyötykasveja. Nyt kun vain saataisiin sitä kauan kaivattua lämpöä.

    VastaaPoista
  2. Upeat kuvat! Lämpöä todellakin kaivattaisiin...

    VastaaPoista
  3. Voi miten ihanalta kuullostaa kun niin kaikkea laitat kasvamaan lämpimän nurmikatteen alle, ja satoa varmaan tulee :D Ihania kukkia, nuo bellikset ovat niin suloisia! Meilläkin on tänään kasvimaan kolmas jyrsintä ja sitten alan kylvöpuuhiin.

    VastaaPoista

Kommettisi tekee iloiseksi!