tiistai 15. huhtikuuta 2014

Messuostoksia

Noniin nyt päivitystä messuostoksista.

Tommolan tilan osastolta löytyi vaikka mitä erikoisempiakin kasveja, mutta ajattelin kuitenkin hankkia jotakin, josta olen haaveillut jo useamman vuoden; palloesikoita ja vaaleanpunaisia idänunikoita. Unikoista en muistanut ottaa kuvaa. Onhan minulla toki vaaleanpunaisen idänunikon siemeniäkin, mutta siementen lajike on eri kuin ostamieni unikoiden.  Esikot ovat kasviryhmä, johon olen vuosi vuodelta tykästynyt enemmän. Kivikko tarjoaa esikoille hyvät olosuhteet. Tässä on kivikkokukkamaan kaksi uutta asukasta.Viherpeukaloiden osastolta matkaan lähti kahdenlaisia liljoja, sekä tähtiputken ja kurjenpolven juurakoita. Messuilla oli  myös toinen yritys, joka myi kukkasipuleita ja perennanjuurakoita, mutten ehtinyt sen tarjontaan perehtymään tarkemmin.


Meille on monen vuoden jälkeen tulossa kasvimaa. Viime kesänä tulevalla kasvimaan paikalla oli musta paksu muovi, joka toivottavvasti on näännyttänyt paikalla kasvaneet juolavehnät ja valvatit. Aiemmat kasvimaayritykset ovat kaatuneet noiden sitkeiden rikkaruohojen ylivaltaan; edes peruna ei pärjännyt valvatille.

Kasvimaa, kuten myös nurmikenttä ja osa marjatarhasta sijaitsee vanhalla pellolla. Monessa kohtaa maa on eliötoiminnoiltaan lähes kuollutta ja hapetonta, mikä kertoo tehoviljelystä ja maan "väsymisestä". Kastematoja ei joissain paikoissa ole nimeksikään, saati mitään muutakaan pieneläinelämää. Esimerkiksi virpiangervoaita, joka on nurmikentän ja kasvimaan välissä, kasvaa jossakin kohdassa todella hyvin, ja jossain kohdassa taimet kuolevat tai kituvat aina, uusista istutusyrityksistä huolimatta. Uusi kasvimaa onkin tarkoitus perustaa niin, että alusta asti maahan tuodaan runsaasti eloperäistä ainesta; lantaa ja ruohosilppua. Näin on tarkoitus lisätä maan eliötoimintaa pikkuhiljaa, ja kirjaimellisesti hoitaa ja parantaa maa takaisin viljavaan ja luonnolliseen tilaan.

Ensimmäiseksi kesäksi kasvimaalle tulee enimmäkseen pioneerikasveiksi lajeja, jotka pärjäävät, vaikka pressukesannoinnista huolimatta maasta nousisi joitakin rikkaruohoja. Lisäksi lajeja, joita on tarkoitus käyttää kesän mittaan tai pakastaa, sillä kellaria meillä ei ole. Persilja, timjami ja salaattikylvönauha on tarkoitus kylvää parvekelaatikkkoon terassille. Pikkupuutarhuri halusi kokeilla jättikurpitsan ja maissin kasvatusta.  Lisäksi kasvimaalle tulee retiisiä, sipulia, punajuurta ja perunaa.
Nyt on tarkoitus perehtyä vuoro- ja kateviljelyn saloihin.

Messuilta lähti mukaan tällaisia juttuja:Olen pitkään etsinyt yksinkertaisen oopiumunnikon siemeniä. Nyt vihdoin löysin niitä, enkä tietenkään voinut vastustaa muutamaa muutakaan unikonsiemenpussia. Nuo hapsuiset vaaleanpunaiset unikot kasvavat mielessäni ritarinkannusten seassa talon eteläseinustalla, oopiumunikot löytänevät tiensä syvämultaiseen kukkapenkkiin, ja tuliunikot kivikkokukkamaahan. Pikkupuutarhuri halusi kokeilla lyhtykoison kasvatusta, ja lisäksi mukaan lähti mirrinminttu perhosia houkuttelemaan sekä kaunokainen kivikkokukkamaan viereiselle kukkaniitylle.


Nyt vain toivotaan että innon lisäksi löytyisi myös energiaa, ja malttia tehdä rauhassa. :)

4 kommenttia:

 1. Paljon on tulossa kaikenlaista, kaunista ja hyödyllistäkin. Myönnän että mulla on nuo samaiset unikkojen siemenet ;)

  VastaaPoista
 2. :D ei tuollaisten unikoiden siemeniä voinut sinne hyllyynkkään jättää, pakkohan niitä oli ostaa! :) Toivottavasti saadaan keväämällä kaikki alulle, intoa olisi, mutta pelkään suuruudenhulluuden iskevän omaan nilkkaan ja saan fibromyalgian vaivoikseni, jos en malta tehdä vähän kerrallaan... :)

  VastaaPoista
 3. Oh la la mitkä ostokset! Upeita siemeniä & Palloesikot, sulkut! Ostosmielessä messut olisi kyllä kivat! Nyt vaan rauhassa puuhailemaan, älä rehki liikaa. Onneksi Sinulla on myös pieniä apulaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuilta löytää kyllä kaikkea mielenkiintoista, joskin rahaa saa menemään ihan niin paljon kuin vaan raaskii käyttää. Postimaksuja ei tarvitse maksaa, ja löytyy kaikkea sellaista, mitä ei muuten huomaisi hankkiakkaan. ;) Kiitos, koitan malttaa mieleni ja tehdä rauhassa, on kieltämättä välillä haastavaa, kun näin keväällä tekisi mieli tehdä kaikkea mahdollista.. :) Nyt on oikeastaan jo ihan helppoa tuo tekeminen siinä mielessä, että pienet apulaiset ovat kasvaneet, eivätkä ole niin "innokkaita" auttamaan, vaan viihtyvät omissa leikeissään. ;)

   Poista

Kommettisi tekee iloiseksi!