torstai 5. kesäkuuta 2014

Kivet ja kukat, eli raportti KivikkokukkamaastaViimekesänä rakennettu kivikko on osoittanut olevansa kaiken väärti. Alla kuva oudossa sateen ja auringonpaisteen välisessä iltavalaistuksessa.


Olen enemmän kuin tyytyväinen suunnitelmieni toteutukseen. Voit löytää Kivikkomaan historiaa TÄÄLTÄ.
Kivikossa on monta pientä puuta, ja jokaisen aluskasvina on jotakin perennaa. Koitan saada kuvattua niitäkin tarkemmin jossain vaiheessa. Tässä kuitenkin parit edestä vasemmalta taka-alalle päin mennessä:
helmiorapihlaja ja poimulehti,
purppuratuomi ja jalopähkämö
tuohituomi ja konnantatar
sirotuomipihlaja ja kaukasian maksaruoho (sekaisin punaista ja valkoista)
helmipihlaja ja rönsyleimu
Huvimaja- kirsikka (Pikkupuutarhurin ristiäispuu) ja tuoksukurjenpolvi
terttuselja ja sinivuokot, kevätkaihonkukka ja peurankello
Suklaakirsikka ( Pikkuapulaisen ristiäispuu) ja rönsyakankaali

Sitten on monta kiven koloa ja käytävän reunuspaikkaa, joissa on muita perennoja. Monta tyhjääkin paikkaa on vielä...

Laitetaan kuva vertailun vuoksi siitä, miltä näytti aika tarkalleen vuosi sitten, kivikon juuri valmistuttua:


Ja nyt samasta kuvakulmasta näyttää tältä:


Aika uskomaton muutos vuoden takaiseen.

Ketohärkki tuossa etualalla hieman huolestuttaa minua. Kyllähän se aiemminkin savimaassa rikkaruohojen keskellä piti puolensa hyvin, mutta nyt päästyään kuohkeaaan multaan, se on suorasttaan räjähtänyt kasvuun. Jos se kasvaa tuota vauhtia, se peittää kaikki muut kukat alleen. Täytyy etsiä sammalleimu kaveriksi joku hillitympi kaveri. Ketohärkille minulla onkin juuri sopiva uusi koti tiedossa, siitä ehkä lisää kesän mittaan, mikäli saamme jotakin aikaiseksi asian tiimoilta.

Hirmu kaunis se kyllä on kukkiessaan kivien kainalossa.


Pienestä vanhan kivikon pöheiköstä saatiin aikamoinen saalis pikkukurjenmiekkoja. Nyt nekin kukkivat jo innokkaasti vaikka niiden juuret myllättiin perinpohjaisesti. Taustalla näkyy tontilta muualta siirrettyä tavallista poimulehteä, mikä sekin on ottanut paikkansa hyvin haltuun.
Yhden kiven päällä rehottaa valkoinen alppikärhö.


Oikein mielissäni olen rönsyleimun ja purppurakeijunkukan kumppanuudesta.


Sitten siellä on tarha- ja kultatyräkkiä.....Kalliokieloa, jonka kukka on täsmälleen samanlainen kuin isoserkkunsa tarhakalliokielon kukka.Konnantatar on tehnyt muutamia kukkavanoja kukkamaan takaosassa.


Jalopähkämön lehtiä pistelee hitaalla tahdilla poskeensa tämä komistus. Minun puolestani se saa pitää kekkereitään aivan rauhassa, pähkämö pärjää kyllä noin pienelle ötiäiselle.


Annoin voikukkien kitkemisen ajaksi kameran pikkuapulaiselle. Hän on löytänyt mielenkiintoisia kuvakulmia, jotka itse olen ihan kokonaan unohtanut.
Polku kivikkomaassa on tehty pienistä luonnokivistä, somerosta, jonka raekoko on maksimissaan 3 cm


Ja kun katsoo kivipolulta suoraan ylös, voi nähdä tällaisen hökötyksen. Onhan se hyvä että on sähköä... Nämä on näitä vanhan tontin iloja, että sähkötolpat piuhoineen ei ole ihan viiimeistä huutoa.


Muitakin hauskoja yksityiskohtia on pikkuapulainen löytänyt puutarhasta kameranlinssin läpi. Kerron niistä ehkä toisessa yhtydessä lisää.

Juhannukseen mennessä odotan ja toivon, että nämä nuput aukeaisivat. Kevätataslea on selvinnnyt talvesta. Noin puolet oksista on paleltunut/kuivunut, mutta niissä  muutamassa jotka on jäljellä, on nuppuja.


Kyllä on niin mukavaa kun on kesä ja kaikki on niin rehevää!!


20 kommenttia:

 1. Todella hienon kukkamaan olet loihtinut pihallesi.

  Konnantatar on viehättävä kasvi. Meillä se teki tosin konnamaisen teon, kun otti ja valloitti koko kukkapenkin, kun en tiennyt, että sillä olisi sellainen leviämisvimma. Nyt olen hätää kärsimässä. Kyllä olisi pitänyt rajata sen kasvupaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. :) Vähän ounastelin että tuolla konnantattarella on konnamainen luonto, ja siksi istutin sen vähän sivummalle ison kiven taakse, jottei se pääse leviämään hennompien päälle - sillä on vastassa norjanangervopuskat, ukonhattu ja tuoksukurjenpolvi jotka ovat myös vahvoja, joten toivvon sen pysyvän aloillaan. Jos lähtee liikaa leviämään, niin siirrän sitä kolmannneshehtaarin pihametsään aluskasviksi. :)
   Tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 2. Tosi kaunis kivikko.Lapsilla on todella hyviä kuvakulmia.
  Jonnekin se taito häviää, kun meillä koululainen ei halua enää kuvailla.
  Aiemmin kuvat olivat just yhtä ihania. Anna kuvata vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Annan mielellän lasten kuvata, he löytävät niin paljon sellaista, jota aikuinen ei huomaa. Meidän esikoisella oli myös vaihe, ettei kuvaaminen kiinnostanut, mutta nyt halusi kymmenvuotislahjaksi kameran ja on innostunut kuvaamisesta tosissaan.

   Poista
 3. Voi miten kivan näköinen kivikkokukka alue. Pikkuinen apuri on löytänyt hienot kuvakohteet. Hänessä on ihan selvästi ainesta valokuvaajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Lasten silmin maailma on niin erilainen, se tulee hauskalla tavalla esille valokuvissakin.

   Poista
 4. Upea kivikkopuutarha ja hieno lajikirjo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. :) Lajikirjo on vielä aika vaatimaton siihen nähden, mistä kaikesta haaveilen ;) - vaikka onhan sinnne yhtä ja toista kertynyt, suurin osa perennoista on siirretty omasta pihasta.

   Poista
 5. Voi kuinka laaja ja upean kivikon oletkaan saanut aikaiseksi. Näyttää todella hyvälle ja jatkossa sen,kun vaan kaunistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kyllä mielissäni kivikkostani. Ja kovasti odotan sen komistumista, erityisesti puiden kasvamista suuremmiksi.

   Poista
 6. Onpa kauniita kukkamättäitä kivikkokukkamaassa ja kauniita väriyhdistelmiä! Hienot värit myös tuossa ötökässä.
  Tuollaisia sähkötolppia ei missä tahansa olekaan, kukkamaasi on hyvin persoonallisessa paikassa. Ensivilkaisulla tuli outo ajatus, että kukkasi ovat telttanarujen alla. Mutta ei sentään! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kyllä samaa mieltä, että kukat on niin ihania! Nuo ötökät on ihmeellisen kuvauksellisia. Ennpäs ollutkaan huomannut, että tosiaan näyttää ihan teltalta tuossa ekassa kivikkokuvassa, kun sähköpiuhat menevät moneen suuntaan, hauskasti huomattu! Nuo sähkösysteemit on meillä aika uniikkeja, pulassa ollaan, kun nykyinen sähkömies jää eläkkeelle, kun uudella sähkömiehellä ei ole mitään hajua meidän talon erikoisista sähköratkaisuista.. :)

   Poista
 7. Upeasti kasvaa ja kukkii ! Ihanaa nähdä ennen ja jälkeen-kuvia, ja alkutaivalhan on vasta menossa, muuttuu aina vaan upeammaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on myös hienoa katsoa näitä kehityskuvia, talvi ja uusi kasvukausi on tehnyt tehtävänsä, eikä kasvit enää repsota istutuksen jäljiltä. ihan uutta omaa on hauska seurata alusta asti, on hienoa, kun kasvit tekevät hommansa ja itse saa vain seurata vierestä. :)

   Poista
 8. Melkoinen muutos vuoden takaiseen kuvaan!
  Ja paljon löytyy tuolta alueelta ihania kukkapuita, kun ne vielä kukkivat niin vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, en itsekään uskoisi, ellen näkisi ennen- jälkeen kuvia. :) Kukkapuut on niiiiiiiiin ihania! Nyt kukkii helmiorapihlaja...

   Poista
 9. Kyllä on komea kukkapenkki!

  VastaaPoista
 10. Kerrassaan upea kivikko sinulla, suorastaan inspiroiva =) Meilläkin on ollut kivikon rakennus käynnissä, mutta mitään noin hurmaavaa tuskin on luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia! :) Sinun istutuksesi ovat aina inspiroineet minua, tuskin kivikkosikaan jättää kylmäksi. täytyykin tulla kurkistamaan. :)

   Poista

Kommettisi tekee iloiseksi!